Вхід

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
3 + 3 =
Розв’яжіть цей простий математичний приклад і введіть відповідь. Наприклад, для 1+3 введіть 4.

Держпродспоживслужба, влада та бізнес Херсонщини обговорили вимоги до переміщення та забою тварин

15 серпня 2019 року у Херсоні відбулася нарада з питань застосування вимог національного законодавства, яке регулює переміщення, забій тварин та поводження з непереробленими харчовими продуктами тваринного походження, і запровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на забійних підприємствах за принципами НАССР.

Захід був організований Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області для вирішення актуальних питань, які стосуються державного ветеринарного контролю за переміщенням та забою тварин, а також внесення даних до відповідних реєстрів видачі ветеринарних документів.

З метою налагодження діалогу з представниками бізнес-середовища регіону, які займаються реалізацією м’яса на агропродовольчих ринках, та аналізу основних проблем у цьому сегменті, до участі в нараді були запрошені основні оператори ринку, директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Борис Кобаль, а також представники облдержадміністрації в Херсонській області.

«Ми провели конструктивну зустріч, яка підняла на поверхню ряд питань, над врегулюванням яких всім учасникам процесу необхідно попрацювати спільно. Очевидно, що в суспільстві є недостатнє розуміння законодавчих вимог щодо регулювання процесу переміщення, забою тварин та поводження з харчовими продуктами тваринного походження. У зв’язку з цим є необхідність посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу з операторами ринку», - наголосив Борис Кобаль.

За його словами, епізоотична ситуація в Україні, зокрема щодо африканської чуми свиней, вимагає здійснення ефективного державного контролю за переміщенням тварин та забезпечення простежуваності харчових продуктів тваринного походження.

«Наше завдання – зробити ці процедур прозорими і зрозумілими для бізнесу, а завдання бізнесу – чітко дотримуватися процедури та вимог закону», - зазначив Борис Кобаль.

Принагідно директор Департаменту нагадав представникам бізнесу, що вже 20 вересня 2019 року настає кінцева дата, коли система безпечності харчової продукції НАССР має бути впроваджена на всіх українських підприємствах. Ця дата стосується малих потужностей, діяльність яких пов’язана з харчовими продуктами.

«По суті у вересні поточного року завершується останній етап перехідного періоду впровадження НАССР на виробництві. Тому не зволікайте, а вже зараз впроваджуйте НАССР на своїх підприємствах», - закликав Борис Кобаль.

Він нагадав, що для потужностей, які проводять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), перехідний період закінчився вже у вересні 2017 року. Для підприємств, що здійснюють діяльність з харчовими продуктами, в складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження, перехідний період закінчився у вересня 2018 року.

У свою чергу начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Сергій Шевченко повідомив, що на рівні херсонського управління Держпродспоживслужби створена робоча група за участю операторів ринку області, яка напрацьовує пропозиції з удосконалення всіх процесів державного регулювання, в тому числі щодо переміщення, забою тварин та поводження з непереробленими харчовими продуктами тваринного походження, видачі ветеринарних документів, проведення ідентифікації та реєстрації тварин.

За його словами, така комунікативна робота з бізнес-середовищем буде продовжуватися і надалі за участю як спеціалістів Держпродспоживслужби, так і представників місцевих органів влади.