Вхід

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
2 + 9 =
Розв’яжіть цей простий математичний приклад і введіть відповідь. Наприклад, для 1+3 введіть 4.

Затверджено методи відбору зразків для контролю рівня нітратів у харчових продуктах

Наказом Мінагрополітики від 5 лютого 2019 року № 34 затверджено методи відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів нітратів у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю.

Документ прописує процедуру відбору зразків харчових продуктів, рослин у полі, дитячого харчування та харчових продуктів на основі зернових для дітей грудного та молодшого віку та зразків продукції на етапі роздрібної торгівлі.

Також визначається необхідна мінімальна кількість точкових зразків, які необхідно відібрати від партії.

Визначені методи відбору є обов'язковими для державних ветеринарних інспекторів (державних інспекторів) Держпродспоживслужби, акредитованих лабораторій та операторів ринку з виробництва та/або обігу харчових продуктів.

Наказ розроблено на виконання закону Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин».

Згідно із статтею 21 цього Закону відбір зразків здійснюється у порядку:

1) планового відбору - для виконання щорічних планів держконтролю та/або держмоніторингу;

2) позапланового відбору - якщо під час здійснення держконтролю виникла обґрунтована підозра щодо порушення оператором ринку вимог законодавства або існують інші підстави для відбору зразків, встановлені Законом.

Оператори ринку зобов'язані забезпечити умови для відбору зразків продукції (стаття 16 Закону).

           Також наказом МОЗ від 13 травня 2013 року № 368 визначено максимальні рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах, в тому числі нітратів.

Затверджено методи відбору зразків для контролю рівня нітратів у харчових продуктах